Dnešní doba má leccos společného s potridentskou

4.5.2004 

Liturgická slavnost v klášteře Sv. Kříže v Boscomarengo uzavře jubilejní rok vyhlášený u příležitosti 500 let narození svatého papeže Pia V. Dominikán, Michele Ghisleri (1504-1572) byl zvolen na Svatopetrský stolec ve svých 62 letech roku 1566 a byl jedním z papežů, kteří uváděli v život ustanovení Tridentského koncilu.

Jan Pavel II. adresoval list k jubilejním oslavám biskupovi v Alessandrii, Fernando Charrierovi. Připomíná v něm analogie mezi epochou, v níž žil sv. Pius V., a dnešní dobou. Na jedné straně hluboká krize ve společnosti, ozbrojené konflikty a na straně druhé upevňování náboženských hnutí. V obou epochách se církev angažuje v hledání nových cest pro oživení víry a vhodných způsobů, jak ji předkládat ve změněných kulturních a sociálních podmínkách ? mimo jiné svoláním koncilů ? v 16. století Tridentského koncilu a v naší době II. Vatikánského koncilu. ?Na koncily navázalo ne vždy snadné úsilí o aplikaci jejich učení a o autentickou reformu církve...?

Papež Pius V. ? připomíná dále ve svém listu Svatý otec ? byl věrný svému mottu ?kráčet v pravdě? a s neúnavným pastoračním nasazením, bez ohledu na své křehké zdraví, prosazoval ustanovení koncilu. Vydal obnovený Římský misál, nový Breviář, šířil Tridentský katechismus, vyzýval biskupy k povinnosti rezidence ve svých diecézích a k pastoračnímu nasazení. V závěru Jan Pavel II. připomněl také mariánskou zbožnost Pia V. Projevila se mimo jiné i tím, že po vítězné bitvě u Lepanta zavedl svátek P. Marie Růžencové.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.