Benedikt XVI. o hudbě Vivaldiho a Verdiho

12.5.2012 

Stalo se tradicí, že u příležitosti výročí pontifikátu italský prezident, Giorgio Napolitano, věnuje Benediktu XVI. koncert vážné hudby ve Vatikánu. Včera večer v aule Pavla VI. zazněla díla Vivaldiho a Verdiho. Orchestr Římské opery vedl jeden z nejvýznamnějších italských dirigentů, někdejší dirigent La Scaly, Riccardo Muti. Ačkoli v rozhovoru před koncertem mluvil o trémě před papežem, který je náročným posluchačem, zná se s Josephem Ratzingerem už dlouho. Nejednou spolu diskutovali na téma současné církevní hudby. Italský dirigent napsal mimo jiné úvod k antologii papežských textů o umění a sakrální hudbě „Lodate Dio con arte“ – „Chvalte Boha uměním“.

Benedikt XVI. v závěru koncertu poděkoval interpretům i italskému prezidentovi za dar k sedmému výročí pontifikátu, a Mutimu udělil vysoké vatikánské vyznamenání, Kříž sv. Řehoře Velikého, za jeho „vnímavost k sakrální hudbě“ a „nasazení, s nímž uvádí ve známost bohatý repertoár, vyjadřující víru Církve hudbou“. Pak – jak je jeho zvykem – promluvil papež o dílech, která zazněla. U Vivaldiho Magnificat si povšiml, jak skladatel v tomto chvalozpěvu, jímž Maria a s ní všichni pokorní srdcem, oslavují Boží činy ve vlastním životě a v dějinách, s mimořádným bohatstvím výrazových rejstříků vyjadřuje jásot, díkuvzdání a údiv před Božím dílem:

od slavnostního sborového unisona na počátku, v němž celá Církev velebí Pána, po jásavé „Et exultavit“ a nádherný sbor „Et misericordia“, u něhož setrvává ve smělých harmoniích s mnoha náhlými modulacemi, aby nás pozval k rozjímání o milosrdenství Boha, jehož věrnost trvá od pokolení do pokolení.

Ve dvou sakrálních kompozicích Giuseppe Verdiho se výrazová škála mění, pokračoval Benedikt XVI. Nejprve se zastavil u obrazu Marie pod Křížem, ve Stabat Mater:

Velký italský operní skladatel, podobně jako když ve svých operách probádal a vyjádřil drama mnoha osobností, nyní vystihuje drama Panny Marie hledící na ukřižovaného Syna. Hudba zdůrazňuje to, co je nejpodstatnější, exponuje slova, aby byl v široké škále citů co nejmocněji vyjádřen obsah.... Díky tomu můžeme mít účast na Mariině mateřském bolu a naše srdce planou láskou ke Kristu v úpěnlivé prosbě, aby Bůh dal duši člověka slávu ráje, jenž je nejzazší touhou lidstva.

Třetí skladbou, kterou papež vyslechl při včerejším koncertu v Aule Pavla VI., bylo Verdiho Te Deum. Jak Benedikt XVI. připomněl, jde o vůbec poslední kompozici tohoto skladatele, kterou Verdi nepsal ke zveřejnění, nýbrž pro sebe a s níž chtěl být pohřben.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.