Hlásání národům vzorem pro novou evangelizaci

11.5.2012 

Evangelizace je vždy naléhavým úkolem. Avšak naše doba církev vyzývá, aby ještě více zrychlila svůj krok na cestách světa a přinášela poznání Krista každému člověku. Pouze v Pravdě, kterou je sám Kristus, může lidstvo odhalit smysl své existence, najít spásu a růst ve spravedlnosti a pokoji. Všichni lidé a národy mají právo obdržet evangelium pravdy.

S těmito slovy se Benedikt XVI. obrátil k účastníkům každoročního generálního shromáždění Papežských misijních děl, které přijal na polední audienci. Generální sekretáři čtyř Papežských misijních děl (PMD šíření víry, PMD dětí, PMD sv. Petra apoštola a Papežské misijní unie) společně s národními řediteli jednají v Římě po celý tento týden (7.-12.5.). Svatý otec připomněl blížící se zahájení Roku víry. Pro všechny, kteří již Boha poznali a usilují o další šíření Božího království, je tento rok pozvánkou ke „ skutečnému a novému obrácení se k Pánu, jedinému Spasiteli našeho světa (srov. Porta Fidei,6), dodal.

Dnešní misijní hlásání musí obnovit svou důvěru v Boží zásah. Potřebuje zintenzívnit svou modlitbu a žádat o příchod Jeho Království a naplnění Jeho vůle. Má prosit o světlo a sílu Ducha svatého a zahájit novou epochu hlásání evangelia. Nejenže po dvou tisících letech velká část lidské rodiny nezná Krista, nýbrž situace dnešního světa a církve klade mimořádné nároky na náboženskou víru vůbec (srov. Jan Pavel II. post-synodální exhortace Ecclesia in Asia,29),

pokračoval Svatý otec a ocenil projekt na podporu Roku víry, připravovaný společně Kongregací pro evangelizaci národů a Papežskými misijními díly. Dílo evangelizace má ve světě doprovázet modlitba růžence, která však může i mnohé pokřtěné vrátit k jejich původní víře. Benedikt XVI. poté poukázal na neutuchající mučednictví a perzekuci hlasatelů Božího království, které jsou však nevyhnutelné:

Kristovo poselství, dnes stejně jako včera, se nemůže přizpůsobit logice tohoto světa. Je totiž osvobozujícím proroctvím a semenem nového lidství, které roste a dojde svého naplnění pouze na konci časů.

Vaší úlohou je povzbuzovat misijní poslání všech Kristových učedníků. Missio ad gentes , tedy hlásání národům, je vzorem pro celou apoštolskou činnost církve, loučil se Svatý otec s představiteli Papežských misijních děl.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.