Delegace Latinskoamerického židovského kongresu poprvé ve Vatikánu

10.5.2012 

Benedikt XVI. přijal v apoštolském paláci delegaci Latinskoamerického židovského kongresu, který je jednou ze sedmi větví Světového židovského kongresu. Jak papež s potěšením konstatoval, je to vůbec poprvé, co tato zastřešující organizace latinskoamerických židovských obcí navštěvuje Vatikán. Připomněl blížící se 50. výročí zahájení II. Vatikánského koncilu, jehož deklarace Nostra Aetate se stala základem úsilí o lepší vzájemné porozumění, úctu a spolupráci mezi katolíky a židy:

Tato deklarace nejenom zaujala jasnou pozici proti jakékoliv formě antisemitismu, ale položila rovněž základy nového teologického hodnocení vztahu mezi církví a judaismem a vyjádřila naději, že ocenění společného duchovního dědictví židů a křesťanů povede ke stále většímu porozumění a vzájemné úctě.

- řekl papež a dodal, že při pohledu na pokrok, k němuž v posledních padesáti letech došlo, „nelze neděkovat Všemohoucímu, za toto zjevné znamení jeho dobroty a prozřetelnosti.“ Ačkoli je jistě nutné ještě mnohé udělat k překonání břemen minulosti, nárůst důvěry, úcty a dobré vůle sblížil skupiny, které na sebe zpočátku pohlíželi s jistou nedůvěrou a učinil z nich přátele, schopné jednat společně a překonávat konflikty - poznamenal Benedikt XVI.

Drazí přátelé, ve světě stále více ohrožovaném ztrátou duchovních a morálních hodnot, které jedině mohou zaručit úctu k lidské důstojnosti a trvalý mír, je upřímný a uctivý dialog mezi náboženstvími a kulturami klíčový pro budoucnost naší lidské rodiny.

V závěru audience Latinskoamerického židovského kongresu papež vybídl k pokračování cestou dialogu a smíření. Vyjádřil naději, že toto setkání povzbudí vzájemnou důvěru, jež posílí pouta přátelství a spolupráce a bude prorockým svědectvím o síle Boží pravdy, spravedlnosti a smiřující lásky pro celé lidstvo.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.