Benedikt XVI. přijal španělské seminaristy

10.5.2012 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci španělské seminaristy studující v Římě u příležitosti 50. výročí založení Papežské španělské koleje sv. Josefa a dnešní liturgické připomínky sv. Jana z Avily, patrona diecézních kněží Španělska. Přibližně 150 studentů a představených koleje přijal papež v Klementinském sále apoštolského paláce a v promluvě k nim hovořil o kněžské formaci, která je stále jednou s největších priorit církve.

Byli jste sem posláni, abyste se věnovali studiu a přípravě na kněžství, což slouží ani ne tak vašemu vlastnímu dobru, jako spíše svatému Božímu lidu, který má zapotřebí kompetentních pastýřů oddaných podivuhodné službě posvěcování věřících.

Papež zdůraznil, že „kněz obnovuje svůj život a čerpá sílu ke své službě rozjímáním Božího Slova a v intenzivním dialogu s Pánem“:

Kněz si uvědomuje, že nemůže přinášet Krista bratřím, ani Jej nalézt v chudých a nemocných, pokud Jej nejprve neobjeví v ustavičné a vroucí modlitbě. Je nezbytné prohlubovat osobní vztah s Tím, který má být zvěstován, slaven a udělován. Tady spočívá základ kněžské spirituality, totiž stát se transparentním znamením a živým svědectví Dobrého Pastýře.

Benedikt XVI. pak připomněl svatého Jana z Avily, známý vzor španělského kléru, jehož „hluboká znalost Písma svatého, církevních otců, koncilů, liturgických pramenů a pravé teologie spolu s jeho věrnou a synovskou láskou k církvi z něho v obtížných dobách církevních dějin učinily skutečného novátora.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.