Obnovený dialog s anglikány (Arcic III.)

7.5.2012 

Katolická církev obnovila ekumenický dialog s Anglikánským společenstvím. V Hongkongu bylo zahájeno druhé zasedání třetí fáze dialogu, zvaného Arcic III. Jeho tématem je církev jako lokální a všeobecné společenství a otázky křesťanské etiky. V čele bilaterální komise stojí katolický ordinář Birmingham, biskup Bernard Longley, a anglikánský arcibiskup David Moxon z Nového Zélandu.

Probíhající fáze dialogu je považována za nejobtížnější v jeho dějiných. Dialog z anglikány zahájený po II. vatikánském koncilu zaznamenal zpočátku velké úspěchy. Vznikly společné dokumenty o eucharistii, kněžství a vládě v Církvi. Od 90. let minulého století se však - namísto dalšího sbližování - obě církve začaly vzdalovat. Souviselo to s další liberalizací Anglikánského společenství jak v doktrinálních tak v etických otázkách. Šlo zejména o kněžství žen nebo vztah k homosexualismu.

Právě v kontextu ekumenického regresu rozhodl Benedikt XVI. v roce 2009 o vytvoření zvláštní struktury pro anglikány, kteří se chtějí sjednotit s Římem a zachovat přitom vlastní tradici. Aktuální třetí fáze dialogu byla fakticky zahájena před rokem, ačkoliv se zakládá na společné deklaraci papeže a primase Anglikánského společenství z roku 2006.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.