Vítězství obránců života v bojkotu PepsiCo

7.5.2012 

Vítězstvím obránců života skončil americký bojkot produktů globálního dodavatele nápojů PepsiCo. K protestu se připojily rovněž organizace pro life v mnoha dalších zemích světa. Bojkot vyhlásili po té, co se rozšířila zpráva, že koncern využívá buňky pocházející z dětí zabitých při umělých potratech.

Nápoj nazvaný „Pepsi Next“ se měl objevit v prodeji díky rozhodnutí administrace Barracka Obamy. Americká Komise cenných papírů a burz (SEC) dala souhlas k tomu, aby koncern ve svých produktech využíval „podle obvyklých pravidel byznysu“ tzv. chuťové přísady vytvářené biotechnologickým potentátem Senomyx. Obránci života však před několika měsíci zveřejnili, že při výzkumu jejího rozvoje využívá Senomyx tzv. buňky HEK 293, pocházející z ledvin dětí zabitých při abortech.

Americké pro life organizace proto vyzvaly ke globálnímu bojkotu produktů PepsiCo. Akce se setkala s pozitivní odezvou. Společnost PepsiCo informovala, že financování výzkumu využívajícího lidské buňky z embryí a plodů bylo ukončeno.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.