Benedikt XVI. přijal nové rekruty Švýcarské gardy

7.5.2012 

Benedikt XVI. dnes přijal nové členy Švýcarské gardy, kteří včera skládali slavnostní přísahu. Za zmínku stojí, že jeden z nových rekrutů má české kořeny. „Buďte pevní ve víře a disponibilní pro bližního“, řekl jim v Klementinském sále apoštolského paláce, kde je přijal spolu s jejich rodinnými příslušníky. „Tajemstvím vaší práce ve Vatikánu je služba Kristu“ ujistil papež 26 nových švýcarských gardistů a zdůraznil důležitost jejich poslání ve službě církvi a těm, kteří putují ke hrobům apoštolů.

„Buďte pozorní jedni ke druhým a zachovávejte způsoby evangelní lásky ve vztazích k lidem, s nimiž se denně setkáváte,“ obrátil se papež k novým rekrutům postupně ve třech jazycích: němčině, francouzštině a italštině. Benedikt XVI. zdůraznil, že jsou povoláni být „pokračovateli svých předchůdců v nezlomné věrnosti papeži“. Za připomínku stojí, že tato věrnost dosáhla hrdinského stupně roku 1527 při obraně Vatikánu během plenění Říma císařskými žoldáky, tzv. „sacco di Roma“, kdy 128 vojáků švýcarské gardy položilo svůj život.

Pevnost v katolické víře, věrnost a láska k církvi. Píle a vytrvalost v každodenních, malých i velkých úkolech, odvaha a pokora, altruismus a disponibilita. To jsou ctnosti, jimiž musí oplývat vaše srdce při plnění čestné služby v péči o bezpečnost ve Vatikánu.
Tajemstvím účinnosti vaší práce na tomto místě i v každé vaší práci, nechť je váš ustavičný vztah s Kristem. Dosvědčilo to také nemálo vašich předchůdců, kteří se vyznamenali nejenom plněním svých pracovních úkolů, ale také nasazením křesťanského života. Odpovězte tedy na své povolání Kristem svou velkodušnou věrností.
Aby bylo možné prokazovat lásku bratřím je nezbytné čerpat ji ve výhni božské lásky modlitbou, nasloucháním Božího Slova a životem cele koncentrovaným na tajemství eucharistie.
„Drazí přátelé, využijte času stráveného tady v Římě k růstu v přátelství s Kristem, aby vaše láska k Jeho církvi sílila a mohli jste dosáhnout cíle každého pravého křesťanského života, tedy svatosti.

Svatý otec v závěru své promluvy zmínil probíhající mariánský měsíc a svěřil členy Švýcarské gardy mateřské přímluvě Panny Marie, aby jim vyprošovala „vzrůstající zkušenost hlubokého společenství s Bohem, jež se začíná na zemi a bude dovršeno v nebi“.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.