Benedikt XVI. finančně podpořil ordinariát pro bývalé anglikány Anglia a Walesu

5.5.2012 

Svatý otec podporuje anglikány z Anglie a Walesu, kteří přestoupili na katolicismus, také finančně. Jak informoval na svých internetových stránkách Personální ordinariát P. Marie z Walsingham, papež jim zaslal darem cca 190 tisíc euro. V současnosti má tento ordinariát 60 kněží a asi 1300 věřících.

Personální ordinariát pro bývalé anglikány vytvořil Benedikt XVI. v roce 2011 jako strukturu umožňující plně participovat na životě katolické církve a zároveň zachovat některé prvky anglikánské tradice.
Ordinariát P. Marie z Walsingham se po svém vzniku obrátil na Vatikán s prosbou o finanční podporu. P. Keith Newton, bývalý anglikánský biskup, který stojí v čele této nové církevní struktury, informoval, že na běžný provoz potřebuje ročně více než 1 milion euro. Ordinariát musí z vlastních zdrojů financovat své kněze, pastoraci i údržbu kostelů. Kromě toho pečuje o své členy v pokročilém věku. Zatímco v anglikánské církvi odcházejí pastoři do důchodu ve věku 70 let a mají nadále se svými rodinami právo na bydlení zdarma, přestup do katolické církve znamená ztrátu všech podobných sociálních jistot.

26. května budou vysvěceni pro ordinariát noví jáhni a 21. dubna byli v Londýně vysvěceni dva mladí kněží.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.