Diskuse o porušováním zpovědního tajemství "ze zákona" je nepřípustná

5.5.2012 

Irští kněží se nepodřídí novému zákonu, který je nutí informovat o případech pedofilie, o nichž se dozvědí ve zpovědnici. Oznámil to P. Sean McDonagh ze Sdružení katolických kněží. Organizace reprezentující na 800 katolických duchovních v Irsku připomíná, že návrh zákona ohlášený irským ministrem spravedlnosti Alanem Shatterem porušuje zpovědní tajemství a je výsměchem právu jako takovému. Pokud totiž zpovědník neuvědomí příslušné orgány o sexuálním deliktu vůči dětem, o němž se dozvěděl při zpovědi, hrozí mu až 10 let vězení, informuje deník „The Independent“.

Dublinský pomocný biskup, Raymond Field připomněl, že jakákoli diskuse o této věci je nepřípustná, protože „zpovědní tajemství je neporušitelné“. Jak dodal, v minulosti bylo mnoho kněží exkomunikováno za porušení tohoto tajemství a mnoho jiných obětovalo život na jeho obranu.

Ministr Shatter nicméně trvá na schválení tohoto zákona, který by měl – dle jeho názoru – vstoupit v platnost ještě v tomto roce. Na druhou stranu v září minulého roku irská vláda veřejně prohlásila, že závaznost tzv. povinného informování o případech zneužití bez ohledu na zdroj původu informace, se v připravovaném zákoně neobjeví.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.