Benedikt XVI. přijal albánského prezidenta

5.5.2012 

Benedikt XVI. dnes přijal prezidenta Albánské republiky. Pan Bamir Topi se po soukromé audienci u Svatého otce setkal dále se státním sekretářem kard. Tarcisiem Bertonem a sekretářem pro vztahy se státy, arcibiskupem Dominiquem Mambertim.
Jak uvedlo tiskové středisko Svatého stolce, rozhovory se týkaly témat společného zájmu – tedy vztahu mezi církví a státem, mezináboženského dialogu a přínosu církve na poli vzdělání a sociálních služeb. Představitelé Albánie a Svatého stolce ocenili vzájemné dobré vztahy a vyměnili si názory na současnou regionální i mezinárodní situaci, zejména se zřetelem k hospodářské krizi. Dalším předmětem jednání bylo rovněž směřování Albánské republiky do Evropské unie.

Z Albánie hovoří o situace tamní církve nově jmenovaný předseda biskupské konference Mons. Angelo Massafra, arcibiskup Skadaru.

Rok víry – takto označil letošek Svatý otec – je i stým výročím nezávislosti Albánie na Osmanské říši. Zajímavé je, že katolíci – a to jak hierarchie, tak laici – významně přispěli k budování nového státu. Nynější svoboda a demokracie byla zaplacena krví mnoha křesťanů – kněží, řeholníků a i několika biskupů, ačkoliv dosud nebylo uznáno jejich mučednictví. Albánci si velmi váží činnosti katolické církve ve vzdělávací a zdravotní oblasti i bezprostřední sociální pomoci její charitní sítě. Naši kněží, misionáři a misionářky jsou přítomni v nejodlehlejších místech země. Doufám, že návštěva albánského prezidenta u Svatého otce bude mít také dopad na mnohé nevyřešené otázky – například restituci pozemků nebo možnost pomoci postiženým, tedy že nezůstane jenom u setkání, nýbrž přinese konkrétní plody pro nás, kteří žijeme v Albánii,

říká pro Vatikánský rozhlas italský biskup, který byl pověřen pastorací druhého největšího albánského města.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.