Biskup Radkovský k návštěvě ministra Hegera ve Vatikánu

3.5.2012 

Otec biskup František Radkovský doprovázel ministra zdravotnictví Leoše Hegera při jeho jednáních u Svatého stolce.

Otče biskupe, mohl byste našim posluchačům přiblížit důvod a obsah těchto jednání?

Myslím si, že je velice dobře, když ministři naší vlády navštěvují Svatý stolec. Není to první ministr, který tu byl – byl tady už ministr spravedlnosti a za poměrně krátkou dobu má přijet i pan premiér. Jsou tady věci společného zájmu – zatím je u nás stále otevřená smlouva s Vatikánem, kterou je potřeba dnes už samozřejmě přepracovat, protože už je v mnoha věcech životem překonaná.
Dnes jsme byli na Papežské radě pro pracovníky ve zdravotnictví. V této oblasti vyvstávají bioetické otázky, které jsou v mnohém poměrně dobře vyřešeny, ale přeci je potřeba ještě něco dopracovat. Vím o tom od pracovníků rady pro bioetiku naší biskupské konference. Vyjadřují se k těmto otázkám a pokud jde např. o námitku svědomí, rádi by zapracovali do legislativy nějakou prováděcí vyhlášku, jak výhradu svědomí realizovat. Už jsem o tom s panem ministrem mluvil.

Dále je zde otázka tzv. living will. O této věci je potřeba diskutovat. Rada pro bioetiku České biskupské konference se k ní vyjadřuje následovně:

"Dopředu činěná rozhodnutí o souhlasu či odmítnutí péče v situacích ohrožení života chorobou jsou záležitostí eticky nesmírně citlivou. O těchto otázkách u nás v potřebné míře neproběhla odborná diskuse a také širší veřejnost není o významu i rizicích náležitě informována. Také církev by měla dostat prostor k vyjádření stanoviska. Nebezpečí zneužití je značné".

Uvědomujeme si, že je potřeba dát šanci, aby se lidé vyjadřovali vědomě s celým dosahem toho, o co jde. Člověk není jenom záležitost biologická, ale i bytost duchovní. Lidé, dříve než o sobě individuálně rozhodnou, už předem, aniž ví, co je může konkrétně potkat, by měli své rozhodnutí zvážit.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.