Nová statuta Caritas Internationalis

2.5.2012 

Caritas Internationalis má ode dneška nová statuta a vnitřní směrnice. Dokument Vatikánského státního sekretariátu zavádí některá upřesnění a právní změny v této federaci sdružující v současné době 162 národních charit. Dekret kardinála Bertoneho potvrdil 27. dubna Benedikt XVI. V platnost vstoupil okamžikem zveřejnění, tedy dnešním dnem.

Nové předpisy doplňují chirograf Durante l´Ultima Cena – „Během poslední večeře“ – kterým Jan Pavel II. v roce 2004 udělil Caritas Internationalis veřejnou kanonickou právní personalitu. Interpretuje dispozice osm let starého papežského dokumentu a reguluje všechny aspekty činnosti této mezinárodní federace církevních charitativních organizací ve vztahu ke Svatému Stolce.

Projeví se to především v kompetencích, jaké má vůči Caritas Internationalis Papežská rada „Cor Unum“. Tento vatikánský úřad pro charitu bude potvrzovat před vydáním všechny texty věroučného nebo morálního charakteru, bude jmenovat - po konzultaci s ředitelem Caritas Internationalis - zvláštního církevního asistenta, o němž mluví už dokument Durante l´Ultima Cena, ale nespecifikuje jeho úkoly a funkce. Další novinkou je vznik asistenční komise složené ze tří odborníků jmenovaných papežem. Ten bude jmenovat také tři členy představenstva Caritas Internationalis, zatímco o dalších bude - stejně jako dosud - rozhodovat volba jednotlivých národních organizací.

Papežská rada „Cor Unum“ bude rovněž předkládat Svatému otci k potvrzení kandidatury na místo ředitele a generálního sekretáře Caritas Internationalis, jak to předvídal již dokument Jana Pavla II., a také – což je novinkou – jejího pokladníka. Vatikánský úřad bude potvrzovat rozpočet mezinárodní charity a dohody s nevládními organizacemi, zatímco schvalování dohod s vládami či mezinárodními organizacemi je kompetencí státního sekretariátu. Podle nových stanov nicméně může Caritas Internationalis v případech zvláštních humanitárních ohrožení uzavřít dohody na místě a teprve později je oznámit Svatému stolci.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.