Vatikánský tiskový mlučí k atentátům v Nigérii a Keni

30.4.2012 

Ke dvěma krvavým útokům na křesťany došlo včera v Africe. První z nich se odehrál ve města Kano na severu Nigérie. Neznámí pachatelé zaútočili na studenty univerzity Bayero. Při explozích náloží před sálem univerzitního divadla, kde se v neděli slaví mše, a následné střelbě zahynulo nejméně 20 studentů a mnoho dalších bylo zraněno. Nigérijská vláda z útoku podezřívá muslimské extrémisty z Boko Haram, skupiny přezdívané africká Al-Kaida.

K dalšímu útoku došlo v hlavním městě Keni, kde teroristi hodili granát do protestantského kostela, kde právě probíhala bohoslužba. První zprávy mluvily o jednom mrtvém a dvou desítkách zraněných. Za útokem stojí pravděpodobně Somálci, kteří se mstí za keňskou intervenci v jejich zemi.

K těmto událostem vydal prohlášení tiskový mluvčí Svatého stolce, O.Lombardi:

Nové teroristické útoky, ke kterým došlo v Nigérii a v Keňi během křesťanských bohoslužeb jsou hrůzné a maximálně zavrženíhodné činy. Je třeba být nablízku obětem i společenstvím trpícím tímto hanebným násilím, které je postihlo právě ve chvíli, kdy pokojně slavili víru, jež hlásá lásku a pokoj všem. Je zapotřebí povzbuzovat nadále veškeré obyvatelstvo, aby bez ohledu na náboženské rozdíly nepodlehli pokušení upadnout do bezvýchodného kruhu vraženého násilí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.