Prvotní křesťanská obec byla multietnická

30.4.2012 

„Prvotní křesťanská obec v Římě byla multietnická“ – říká prof. Vincenzo Fiocchi Nicolai z Papežského ústavu pro křesťanskou archeologii na okraj sympozia, které se minulý týden v Římě zaobíralo právě postojem k cizincům ve Věčném městě na úsvitu křesťanství.

Můžeme říci, že toto soužití bylo dobré. Město bylo rozděleno na sociální třídy a komunity cizinců často zastávaly marginální práce. Víme však velmi dobře, že tento multietnický charakter se vyskytoval i na úrovni vyšší sociálních tříd, kde byly neřímské komunity také silně zastoupeny.

Starala se křesťanská obec o cizince?

Římská křesťanská obec přijímala cizince bezprostředně a velmi citlivě. A je třeba říci, že i mimo Řím měli křesťané cit pro tuto problematiku. Starověké církevní předpisy stanovily dokonce určité normy, podle nichž měli všichni pokřtění pomáhat cizincům. V Římě byla tato citlivost obzvláště patrná.

Během staletí se možná tento přístup k cizincům trochu oslabil. Proč k tomu došlo?

Ve starověké církvi se tato citlivost vyskytovala vždycky, což je také dokumentováno historickými prameny a konkrétními památkami. Pokud se v naší době trochu vytrácí, pak je to pravděpodobně způsobeno tím, že evangelní poselství není praktikováno bezvýhradně a bezpodmínečně. I dnes se tedy máme, co učit z příkladu křesťanů pozdního starověku. Kdo přichází z ciziny, nachází se obvykle v nouzi, a křesťanská láska jednoznačně ukládá, aby tito lidé byli přijímáni vlídně.

Říká prof. Fiocchi Nicolai z Papežského ústavu pro křesťanskou archeologii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.