Ve Francii a v Římě proběhnou zítra beatifikace

28.4.2012 

Kardinálové Mauro Piacenza a Salvatore De Giorgi budou v neděli 29. dubna zastupovat Svatého otce při dvou beatifikačních obřadech. Ve francouzské diecézi Coutances bude blahořečen premonstrát a mučedník Francouzské revoluce O. Pierre-Adrien Toulorge, O. Praem. (1757-1793) a v římské bazilice Sv. Pavla za hradbami italský profesor ekonomie Giuseppe Toniolo.

Otec Toulorge přijal kněžské svěcení v pětadvaceti letech v Coutances. Časté návštěvy jednoho z prvních premonstrátských opatství v Blanchelande jej přivedly k následování spirituality sv. Norberta a vstupu do noviciátu v Beauportu. Po vyhlášení tzv. civilní konstituce kléru, která znamenala odštěpení od římské církve a na kterou měli všichni duchovní přísahat, pokračoval O. Toulorge ve své službě nelegálně. V září roku 1793 byl zatčen a o měsíc později popraven na gilotině. Před popravou se modlil za „uchování svaté církve a za odpuštění pro své nepřátele“. Jeho beatifikační proces byl zahájen ve dvacátých letech minulého století (1922), společně s dalšími 56 knězi – mučedníky revoluční Francie. V období mezi dvěma světovými válkami však toto svědectví víry upadlo v zapomnění. Normanská diecéze obnovila proces v roce 1995.

Giuseppe Toniolo (1845-1918), otec sedmi dětí, je považován za vzor všemi italskými katolickými politiky. V atmosféře proticírkevní opozice šířil sociální nauku církve ( encykliku Lva XIII. Rerum Novarum) a aktivně k ní přispíval jak svými spisy, tak prací v italských akademických institucích. Ve svém díle propracoval sociologickou teorii, která obhajuje převahu etiky a křesťanského ducha nad zákony trhu. Toniolo prosazoval odpočinek o svátcích, omezení pracovní doby a práva zaměstnanců; hájil malé soukromé vlastnictví a kooperativní finančnictví. Vyzýval k větší angažovanosti katolíků v sociální a posléze rovněž politické oblasti – od konce 19. století stál u zrodu italské křesťansko-demokratického hnutí.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.