Městské misie zaměřené na imigraci

27.4.2012 

Nad otázkami vztahu kultury a etiky debatovali účastníci setkání, které se uskutečnilo na Alfonsiánské akademii v Římě pod patronátem misionářů redemptoristů. Jakým způsobem může křesťanská etika pronikat do jiných kultur? Odpovídá ředitel Alfonsiánské akademie, o. Martin Mc Keever:

„Jestliže dnes církev působí v mnoha zemích a kontinentech, je to proto, že tam křesťané šli a vstoupili do jiných kultur. Křesťanská víra není kulturou, která by nahrazovala místní kultury. Je osvobozujícím poseltvím, které je třeba hlásat v určité kultuře a které stávající kulturu proměňuje. Tak se to dělo odedávna. Dnes je ovšem situace velmi komplikovaná, zejména z politických důvodů. Sama misijní idea není vždy přijatelné pro některé politické síly. To činí život misionářů a jejich působení poměrně složité a někdy také riskantní.“

Seminář redemptoristů byl zároveň přípravou na sérii setkání na Piazza Vittorio, náměstí na římském Eskvilinu, které se v posledních letech stalo neformálním centrem komunity Číňanů a Bangladéšanů. Právě jim bude určena série setkání pod titulem Otázka po Bohu dnes. Světové kultury v Římě, která proběhnou ve dnech 17. až 20. května.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.