V USA nastala rozhodující chvíle pro stát i církev

23.4.2012 

Devítičlennou skupinu biskupů ze Spojených států přijal dnes dopoledne v oddělených audiencích Benedikt XVI. O pastorační a sociální situaci v souvislosti s nedávným rozhodnutím Obamovy administrativy vůči katolické církvi hovoří pro Vatikánský rozhlas Oaklandský biskup, Joseph Cordileone:

Jsme spojení a jednotní. Myslím, že pro Spojené státy a tamější církev nastává rozhodující chvíle. Biskupové byli dlouhé roky ochotni hledat ve vztazích s naší vládou dobrou vůli. Byly však překročeny všechny přijatelné meze, protože vláda se snaží vnucovat svoje mínění našemu svědomí. My i naše společenství chceme podle svého svědomí svojí vlasti jenom sloužit. Víme, že veškeré učení Koncilu o náboženské svobodě se zakládá právě na naší zkušenosti ze Spojených států. A to, co nám říká naše svědomí, nikomu neškodí. Naopak přináší prospěch všem lidem.

Komentuje biskup Cordileone situaci v USA, která vznikla tím, že vláda prezidenta Obamy uvalila na soukromá, katolická zdravotnická zařízení povinnost zajišťovat také tzv. reprodukční zdraví, což znamená potraty, sterilizaci a antikoncepci.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.