Benedikt XVI.: Církev v pronásledování neprosí o bezpečí, ale o odvahu hlásat víru

18.4.2012 

Na Svatopetrském náměstí se shromáždilo přibližně 25 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou papežovu středeční katechezi, v níž podal pozoruhodné charakteristiky modlitby prvotní církve (Sk 2,1-13). V samotném závěru pak Benedikt XVI. řekl:

Stejně jako prvotnímu křesťanskému společenství pomáhá modlitba také nám, abychom chápali osobní i kolektivní dějiny ze správnější a věrnější perspektivy, totiž z té Boží. Také my chceme obnovit prosbu o dar Ducha svatého, který rozehřívá srdce a osvěcuje mysl, abychom rozpoznávali, jak Pán uskutečňuje naše prosby podle své laskavé vůle a nikoli podle našich idejí. Pod vedením Ducha svatého budeme schopni hledět na každou životní situaci jasně, odvážně a s radostí a spolu se svatým Pavel se chlubit „souženími. Víme přece, že soužení plodí vytrvalost. Vytrvalost plodí osvědčenost, osvědčenost plodí naději“, onu naději, která „neklame, protože Boží láska je nám vylita do srdce skrze Ducha svatého, který nám byl dán“ (Řím 3,3-5).

PLNÉ ZNĚNÍ katecheze Benedikta XVI. ZDE

Zcela na závěr pak Benedikt XVI. ještě dodal:

Rád bych na závěr srdečně poděkoval za blahopřání, která jsem dostal k 7. výročí svého zvolení na Petrův stolec a k mým narozeninám. Prosím vás, abyste mne podporovali svými modlitbami, abych ve službě Kristu a církvi vytrval.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.