Představený FSSPX podepsal věroučnou preambuli

18.4.2012 

„Povzbuzující“ odpověď, která znamená oproti předchozímu „nedostatečnému“ stanovisku „krok kupředu“. Tiskový mluvčí Svatého stolce, O. Federico Lombardi, tak definoval text doručený včera do Vatikánu představeným Kněžského bratrstva sv. Pia X. (FSSPX), Mons. Bernardem Fellayem. Jedná se o novou odpověď Bratrstva na věroučnou preambuli, která je základem k nastolení plného smíření se Svatým stolcem. Předchozí postoj Bratrstva ze 16. března nepovažoval Vatikán za postačující k překonání věroučných problémů. Generální představený Kněžského bratrstva sv. Pia X. byl proto vyzván, aby se ještě pokusil vyjasnit své stanovisko s cílem odstranit existující rozkol.

Papežská komise„Ecclesia Dei“, která s tradicionalisty vede jednání již třetím rokem, se k předání odpovědi vyjádřila stručným prohlášením. Uvádí se v něm, že komise obdržela text dne 17. dubna na základě žádosti Kongregace pro nauku víry ze dne 16. března 2012. Odpověď bude nyní podrobena studiu a následně předána k posouzení Svatému otci.

Jak vysvětlil O. Lombardi, proces by se mohl uzavřít již během několika týdnů. Kongregace pro nauku víry přezkoumá odpověď Bratrstva pravděpodobně již v polovině května a předloží své závěry Svatému otci. Do této doby však není možné považovat výsledky jednání za pozitivní, upřesnil vatikánský tiskový mluvčí. Bratrstvo sv. Pia X. totiž předložilo rovněž návrhy k „doplnění a upřesnění“ věroučné preambule, které musí být projednány. Plně znění preambule bude zveřejněno ve své definitivní verzi v samém závěru jednání, potvrdil tiskový mluvčí Svatého stolce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.