Arcibiskup adoptovaný indiány

17.4.2012 

Čtyři největší indiánské kmeny z kanadské provincie Manitoba „adoptovaly“ do svého středu katolického arcibiskupa diecéze Winnipeg. Během tradiční ceremonie přenášené televizními společnostmi byl arcibiskup James Vernon Weisgerber označen za „Bratra indiánů“.

Jde o důležité gesto smíření ve vztazích mezi americkými domorodci a katolickou církví. Jejich vztahy byly poznamenány tíživou minulostí. Indiánské děti byly totiž odebírány rodičům a umísťovány do zvláštních zařízení s cílem civilizovat malé Indiány v západním duchu a zbavit je přináležitosti do tradičních skupin, z nichž vyšly. Instituce toho druhu, spravované často různými křesťanskými církvemi, existovaly v Kanadě až do roku 1970. Arcibiskup Weisgerber s Indiány vždy udržoval velmi dobré kontakty. V roce 2009 zorganizoval zvláštní audienci u Benedikta XVI. pro vůdce různých kmenů, během níž se mohly podělit se svými bolestmi a těžkostmi.

Během „adopční“ ceremonie třiasedmdesátiletý arcibiskup uvedl, že nikdy neměl bratra, a proto je velmi rád, že se mohl stát bratrem indiánů. "Cesta ke smíření je ještě dlouhá" – dodal, "nicméně stojí za to ji podniknout."

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.