Mariánský měsíc

1.5.2004 

Dnes jsme vstoupili do měsíce května, který je tradičně zasvěcen Panně Marii. Je příležitostí ke zintenzívnění zvláště modlitby růžence, která je tak drahá Janu Pavlu II.

"Je to kontemplativní modlitba, která napomáhá setkání s Kristem a otevírá lásce k bratřím," píše Svatý otec v apoštolském listě Rosarium Virginis Mariae.

Této modlitbě církev připisuje vždycky zvláštní účinnost, především v těžkých situacích. Do této modlitby Svatý otec vložil mír ve světě a v rodinách, protože rodina, která se modlí, zůstává sjednocená.

Na otázku, proč je Panně Marii zasvěcen právě květen, odpovídá otec Ermanno Toniolo z kongregace služebníků Panny Marie, který je odborníkem na mariologii:

"Můžeme říct, že tato volba sahá do roku 1785, kdy byla publikována kniha jezuity Alfonsa Mozzarelliho nazvaná "Mariin Měsíc". Vybral si květen, protože je to měsíc květin, měsíc krásy. A čím jiným je Maria, ne-li nejkrásnějším květem celého stvoření? A zvláště v době, která je poznamenaná mezinárodním napětím, je pro nás Panna Maria opěrným bodem, společenstvím lásky, vzorem intenzivní modlitby. Ona nás vede ke smíření, sjednocení světa v míru a povzbuzuje nás, abych se nasadili za lepší budoucnost. Ona je naše naděje, ona nás neopustí," uvedl otec Toniolo.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.