Papež ideální postavou ke kritice?

17.4.2012 

Narozeninová přání přicházela Benediktu XVI. také z jeho vlasti. Mezi gratulanti byli biskupové, katolické organizace, představitelé jiných křesťanských vyznání i čelní politici. Ohlasy v německém tisku shrnuje korespondent RV, Tomasz Kycia:

Arcibiskup Zollitsch v oficiálním listu „jménem všech biskupů, kněží a věřících v Německu“ ujistil papeže o modlitbách tamní Církve na jeho úmysl a charakterizoval Benedikta XVI. jako „teologa s bystrým analytickým úsudkem a jasným jazykem, který překlenuje rozdělení mezi skutečným světem a teologií“. Arcibiskup Zollitsch poznamenal, že Benedikt XVI. má dar vedení Církve v době, kdy se nedostává duchovních hodnot a lidé hledají pravý smysl života.
Narozeninová přání adresovali do Vatikánu také němečtí protestanti. Nejvyšší představitel Evangelické církve v Německu, pastor Nikolaus Schneider nazval Benedikta XVI. „vynikajícím teologem“, který dokáže soustředit pozornost věřících ke Kristu. Předseda Bundestagu, Norbert Lammert, ve své gratulaci zdůraznil velký význam Benedikta XVI. pro sekularizovaný Západní svět. Podle jeho mínění jsou díky papeži v evropské kultuře přítomné křesťanské hodnoty. Metropolita Kolína nad Rýnem, kard. Joachim Meisner, na druhou stranu litoval, že Němci „akceptují papeže jako srdečného člověka, ale často se bouří proti jím hlásanému Kristovu učení“.

Mezi stovky komentářů a narozeninových přání v německých médiích se objevila také třady kritických hlasů.
Katolický teolog a psychiatr Manfred Lütz dospěl v televizi ZDF k překvapivému závěru, když uvedl, že „Němci jsou společností bez otce. Svatý otec je proto ideální postavou, proti níž lze protestovat bez ohledu na to, co říká.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.