Poselství Benedikta XVI. k jubilejní pouti do Trevíru

14.4.2012 

Také já se v duchu připojuji k zástupu věřících, kteří v příštích týdnech poputují ke Svaté suknici... Tato relikvie zpřítomňuje dramatické chvíle Ježíšova pozemského života, jeho smrt na kříži, napsal Benedikt XVI. v poselství, které včera v Trevírském dómu přečetl zvláštní papežský legát, kardinál Marc Ouellet.

Svatý otec v úvodu připomněl, že pouť k této relikvii byla vyhlášena v souvislosti s pětistým výročím prvního vystavení Svatého roucha na veřejnosti, k němuž došlo v roce 1512 na přání císaře Maxmiliána I. u příležitosti odhalení nového hlavního oltáře trevírského dómu. Zastavil se pak u výkladu slov z 19. kapitoly (v. 23) Janova evangelia, kde evangelista píše o Ježíšově šatu beze švů, utkaném z jediného kusu, o nějž losují vojáci pod křížem. Církevní otcové, pokračuje papežské poselství, spatřovali v této pasáži obraz jednoty Církve, jako jediného a nerozděleného společenství založené Kristovou láskou. Svaté roucho má tuto jednotu zviditelňovat. „Spasitelova láska shromažďuje to, co je rozdělené. Církev je jednotou mnohých. Kristus neruší pluralitu, nýbrž propojuje jedny s druhými a pro druhé v bytí křesťany, aby se tak mohli ve své různosti stávat navzájem prostředníky ukazujícími k Bohu,“ píše Benedikt XVI. k události, která má tentokrát také ekumenický rozměr.

Kristova tunika utkaná v jediném kuse je také obrazem Církve, která nežije z vlastních sil, není produktem člověka a jeho schopností, nýbrž je dílem Božím, pokračuje Svatý otec. V tomto smyslu je také pro Církev napomenutím, aby se držela svých počátků, uvědomila si, že její jednota a svědectví jsou v posledku dílem přicházejícím shůry, které může být přijímáno jedině jako Boží dar. Teprve když Petr vyznal: „Ty jsi Kristus“ (srov. Mt 16,16), dostal moc svazovat a rozvazovat, tuto službu jednotě Církve, dodává Benedikt XVI.

Papež si na závěr všímá také skromného charakteru tuniky. Nejde o šat, který by vyjadřoval sociální postavení. Církvi má připomínat Kristovu důstojnost. „Jak často ale je vidět, v jak křehkých nádobách (srov. 2 Kor 4,7) neseme poklad, který Pán svěřil své Církvi a jak, vinou egoismu, slabostí a chyb, je zraňována integrita Kristova Těla“ - píše Svatý otec. „Abychom byli Pánovi učedníky v lásce a pravdě, musíme být pokorní a neustále připraveni k obrácení. Zvláštní důstojnost a integrita Církve zároveň nesmí být zlevňována a ponechávána halasu veřejného mínění,“ dodal Benedikt XVI.

V závěru svého poselství u příležitosti vystavení Svatého roucha v Trevíru papež vybízí k modlitbě, aby Pán vedl církev společnou cestou víry a oživování jejích obsahů. „Tak budeme společně růst ve víře jako křesťané, v modlitbě a ve svědectví a uprostřed zkoušek naší doby budeme ukazovat její krásu a dobrotu,“ uzavřel Benedikt XVI.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.