Přípravy na Světové setkání rodin

14.4.2012 

Hlavní město severoitalského regionu Lombardie se připravuje na červnové setkání rodin se Svatým otcem (30.5.-3.6.2012). Rodině byla věnována rozjímání při velkopáteční křížové cestě v římském Koloseu; k duchovní přípravě na Světové setkání rodin vyzval Benedikt XVI. rovněž při středeční katechezi. Při audienci papež pozdravil milánskou mládež a požehnal ikonu Svaté rodiny. Mozaika O. Marka Ivana Rupnika byla Papežskou radou pro laiky vybrána jako oficiální symbol Světového setkání rodin. Nyní je vystavena v milánské katedrále Narození Panny Marie. Zanedlouho zahájí pouť ambroziánskou arcidiecézí, kterou zakončí teologicko-pastorační kongres, jenž otevře vlastní sedmé mezinárodní shromáždění rodin. Ikona doprovodí všechny etapy milánského setkání rodin se Svatým otcem a v jeho závěru bude odevzdána diecézi, která bude hostit příští Světové setkání rodin v roce 2015.

Otec Luca Violoni, organizátor milánského setkání rodin, komentuje pro Vatikánský rozhlas slova Benedikta XVI., věnovaná v těchto posledních dnech rodině:

Papež hovořil o neporozumění, starosti o budoucnost potomků, o nemocech a nesnázích různého rázu – tato sociologická diagnóza je všeobecně akceptována. Avšak Svatý otec se nezastavuje zde, nýbrž nabízí skutečně zásadní perspektivu: rodina není opuštěna. Pouze při pohledu na Ježíše Ukřižovaného rodina zjišťuje, že není ponechána napospas vlastnímu osamění, nýbrž že existuje reálná spása. Touto spásou je Ježíš sám se svým křížem a Vzkříšením. Je třeba se znovu vrátit sem, abychom světu mohli přinést zprávu o spáse,

zdůrazňuje milánský kněz a generální sekretář nadace „Miláno-rodiny 2012“. Měsíc a půl před celosvětovým setkáním rodin se navyšuje počet přihlášených. Organizátoři počítají s pěti tisíci účastníky kongresu a téměř jedním milionem věřících na závěrečné mši svaté s Benediktem XVI., pokračuje O. Luca Violoni.

Hlásí se hodně účastníků z evropských zemí, zejména Francie a Španělska. Významné delegace přijedou také z Jižní Ameriky, Spojených států i Austrálie. O finanční pomoc, která by umožnila účast na setkání, nás požádaly rodiny z Haiti, Běloruska, Zimbabwe a dalších zemí. Dosud jsme shromáždili 30 tisíc euro na tyto výdaje, což není zanedbatelná částka, avšak ani příliš vysoká. Považujeme za důležitou účast rodin ze zahraničí – dosvědčují přece, že se jedná skutečně o Světové setkání rodin,

uzavírá pro Vatikánský rozhlas organizátor Světového setkání rodin v Miláně, O. Luca Violoni.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.