Islámští radikálové zaplavují Německo Koránem a vyhrožují novinářům

12.4.2012 

Německá vláda a církev v Německu vyjádřily znepokojení z poslední akce salafitů. Radikální islamisté z tohoto hnutí chtějí rozdat 25 milionů bezplatných exemplářů Koránu na území celého Německa. V mnoha městech, především v Berlíně, Kolíně nad Rýnem a v Hamburgu akce už odstartovala. Korán byl o Velikoncích rozdáván na ulicích. Organizátoři ale ohlásili, že chtějí získat přístup do škol, mateřských školek a do domácností.

Jak uvedl v kolínském diecézním rozhlasu „Domradio“ Timo Güzelmansur, předseda Muslimsko-křesťanského dokumentačního centra při německém episkopátu, rozdávání náboženských spisů nelze bránit, ale je třeba senzibilizovat společnost, aby uměla reagovat na iniciativy radikálních hnutí.
„Musíme vědět, kdo rozdává Korán. Iniciátor akce, Ibrahim Abou Nagie, je německou rozvědkou považován za jednoho z nejstrašnějších kazatelů v Německu. Jeho skupina salafitů interpretuje Korán zcela radikálně,“ zdůrazňuje Timo Güzelmansur.

Jak dále dodal, salafiti neusilují o dialog a radikalizují společnost. Podle jeho mínění je akce pod heslem „Čti!“ financována s největší pravděpodobností ze Saúdské Arábie a jejím cílem je právě propagovat tuto islámskou skupinu. Proti akci salafitů chce podniknout náležité kroky Günter Krings, místopředseda frakce CDU v Bundestagu. Jak řekl, rozdávání Koránu agresivní skupinou, která ohrožuje sociální mír v Německu ve školách a mateřských školkách, je nepřípustné. Islámské hnutí salafitů je sledováno německým Úřadem pro ochranu ústavy kvůli kontaktům s teroristickými skupinami.

Militantní skupina začala rovněž vyhrožovat novinářům, kteří se o akci vyjádřili kriticky. Personália včetně fotografií autorů z "Frankfurter Rundschau" a "Tagesspiegel" byla zveřejněna na YouTube s cílem zastrašit další případné kritiky.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.