Rada pro lidská práva OSN převzala petici za zrušení Gulagů v Severní Koreji

3.4.2012 

Více než 40 nevládních organizací předali dnes Radě OSN pro lidská práva petici, ve které žádají, aby se tato mezinárodní organizace zasadila o zavření gulagů v Severní Koreji. V akci se angažují také křesťanské organizace spojené v „Mezinárodní koalici za zastavení zločinů proti lidskosti v Severní Koreji“. Podle zdrojů jedné z těchto organizací“Christian Solidarity Worldwide“ vězní Severní Korea v takzvaných reedukačních táborech více než 200 tisíc lidí, považovaných za disidenty nebo oponenty režimu. Nechybí mezi nimi staří lidé a dětí a více než 40 tisíc křesťanů zadržených pouze kvůli své víře. „Život v severokorejských gulazích je jednou z nejzávažnějších katastrof pokud jde o lidská práva v dnešním světě,“ vysvětluje Jared Genser z Mezinárodní koalice. Vězni včetně dětí jsou nuceni k tvrdé práci bez práva na den odpočinku 12 i více hodin denně. Každoročně čtvrtina z takto vězněných umírá kvůli nesnesitelným pracovním podmínkám.

Odhaduje se, že v posledních desetiletích zemřelo více než 400 tisíc vězňů. Ha Tae-Keung, aktivista z „Open North Korea“ dodává: „Vězni umírají také hladem. Jako příděl jídla dostávají jen 20 zrnek obilí. Nemoci jako zápal plic a tuberkulóza se šíří a navíc chybí jakákoliv lékařská péče o vězně. Jsou nuceni pracovat také v nemoci a nemohou-li již více vydržet, jsou posláni umřít do tzv. sanatorií. Velmi často dochází také k mučení, znásilňování a zabíjení bez procesu.“

Jak uvedl ředitel japonské „Human Rights Watch“, Kanae Doi, nový korejský vůdce, Kim Jong-un má před sebou volbu: „Buď nechá všechno tak, jak to je, a stane se tak zodpovědný za zločiny proti lidskosti, nebo může gulagy zavřít a ukončit tuto strašlivou kapitolu dějin své země.“ Petice dnes předaná Spojeným národům požaduje, aby v případě severokorejských gulagů byla zpracována stejná zpráva a aplikována stejná vyšetřovací procedura jako v případě vězňů v Guantanamo.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.