Poselství Benedikta XVI. k roku sv. Kláry

31.3.2012 

Odkaz sv. Kláry, stejně jako sv. Františka, navzdory odstupu staletí nepřestává fascinovat. Je naopak vysoce aktuální pro dnešního mladého člověka, konfrontujeme-li jej s iluzemi a deziluzemi, do kterých naše doba mladé lidi vrhá. Těmito slovy upozorňuje Benedikt XVI. na nepozbývající platnost gesta osmnáctileté šlechtičny, od jejíž konverze dnešní noci uběhne osm set (nebo osm set jedna) let. K tomuto výročí vyhlásil biskup Assisi, Mons. Domenico Sorrentino, jubilejní rok sv. Kláry., který začal 16. dubna loňského roku a vyvrcholí letos 11. srpna – v den úmrtí umbrijské světice (1253). Poselství Svatého otce bylo čteno dnes večer při liturgii nešpor v katedrále sv. Rufina., před zahájením procesí do baziliky sv. Kláry a kostela sv. Damiána.

Benedikt XVI. ve svém poselství podrobně přibližuje okolnosti Klářina zasvěcení o vigilii Květné neděle 1211 (či 1212, kvůli oscilující dataci) a následného odchodu z domu v pondělí Svatého týdne. Připomíná, že Františkovo i Klářino rozhodnutí se odehrálo za otcovské podpory církve, reprezentované tehdejším biskupem Assisi, Guidem. On sám přistoupil ke Kláře a podal jí o Květné neděli posvěcenou palmovou ratolest, téměř jakoby chtěl požehnat jejímu odvážnému kroku (Legenda Sanctae Clarae virginis, 7; FF 3168). Bez biskupovy podpory by nebylo bývalo možné zrealizovat Františkův projekt Klářina zasvěcení, ani její pobývání v několika ženských klášterech před definitivním usazením v konventu sv. Damiána. Papež ve svém poselství vykresluje setkání osvíceného církevního pastýře a dvou dětí církve, které se svěřují jeho úsudku. Instituce a charisma zde vstupují do úchvatné interakce, zdůrazňuje Benedikt XVI. a pokračuje:

František dobře věděl, proč Kláře navrhnout k útěku z otcovského domu právě začátek Svatého týdne. Celý křesťanský život, a tedy rovněž život zasvěcený, je plodem velikonočního mystéria a účasti na Kristově smrti a vzkříšení. V liturgii Květné neděle se střídají bolest a sláva jako motivy, které se nadále rozvinou v nadcházejících dnech v temnotě pašijí a světlu Paschy. Klára svým rozhodnutím toto tajemství opětovně prožívá a o Květné neděli takříkajíc dostává jeho program, píše v poselství k roku sv. Kláry Benedikt XVI.

Klářin příběh nás vyzývá, abychom se zamysleli nad smyslem své existence a hledali v Bohu tajemství skutečné radosti, rezonuje Svatý otec se svým poselstvím k 27. Světovému dni mládeže. Život obou světců z Assisi dokazuje, že člověk plnící Boží vůli a důvěřující Pánu nejenom nic neztrácí, nýbrž nachází pravý poklad, dodávají smysl celému jeho bytí, uzavírá papež své poselství věřícím diecéze Assisi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.