Benedikt XVI. posílá finanční dar do Sýrie

31.3.2012 

Benedikt XVI. zasílá prostřednictvím papežské rady Cor Unum sto tisíc dolarů na dobročinné účely syrské církve. Tento příspěvek má být využit ve prospěch tamního obyvatelstva, které je více než rok vystaveno neutuchajícímu násilí. Finanční dar odvezl dnešního dne do země sekretář papežské rady Mons. Giampietro Dal Toso. Vatikánský představitel se v Sýrii setká s řecko-melchitským patriarchou Řehořem III. Lahamem a dalšími zástupci místní církve. Katolická církev se dlouhodobě účastní charitativních projektů v syrském regionu, zejména v oblastech měst Homs a Aleppo. Prohlášení papežské rady Cor Unum poukazuje na opakované apely Svatého otce, které vyzývají k ukončení násilí v Sýrii a k hledání cesty dialogu všech stran zúčastněných v konfliktu.

Situaci v zemi komentuje pro Vatikánský rozhlas O. Paolo dall´Oglio, zakladatel mnišské komunity v obnoveném syrském kláštere Mar Moussa :

Dnes v Sýrii spolupracuje mnoho křesťanů se svými sousedy muslimy na tom, aby zmírnili nesnesitelné utrpení tisíců rodin. V tomto smyslu je zpráva o papežově pomoci skutečně útěchou. Katolická církev se zde snaží vyzvat k prozkoumání všech mírových řešení – já sám jsem navrhl přítomnost padesáti tisíc mužů mezinárodních mírových sil. Možná jsem snílek, ale apeluji na zodpovědnost. Mezinárodní požadavek nenásilí, aniž by kdokoliv vzal na sebe jakoukoliv zodpovědnost, je podle mého soudu nemorální.

I sama křesťanská komunita je rozdělená a nahlíží dění z dvojí perspektivy – z hlediska vlastního strachu a z evangelního hlediska solidarity vůči všem, dodává italský jezuita. Věřím, že velikonoce, které spojují všechny Abrahámovy potomky, nám přinesou naději, založenou na Pánově neochvějném příslibu, říká O. Dall´Oglio.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.