Poselství Benedikta XVI. k 27. Světovému dni mládeže

30.3.2012 

Lidem se někdy zdá, že křesťanství omezuje svobodu člověka a je překážkou na cestě ke štěstí. Ve skutečnosti je tomu naopak. Právě křesťané jsou skutečně šťastní. Zdroj jejich radosti je totiž v Bohu samém – píše Benedikt XVI. mladým v poselství ke Světovému dni mládeže. Letos se slaví na diecézní úrovni právě příští neděli. Jeho heslem jsou slova z Listu sv. Pavla Filipanům: „Radujte se vždy v Pánu“.

Papež začíná své poselství připomínkou malých každodenních radostí, které mohou být nejrůznější: od přátelství a rodinný život přes osobní úspěchy až po dobrou knihu nebo zajímavý film. Posledním zdrojem každé radosti je však Bůh sám, píše Svatý otec. Varuje také, že radosti všedního dne zpravidla pomíjejí a někdy mohou být dokonce nepravdivé. Lidské srdce ale touží po radosti hluboké a trvalé. A tu nachází jedině v Bohu, v Jeho Synu, který přišel na svět právě proto, aby Jeho radost byla v nás a aby byla úplná, připomíná papež Ježíšovými slovy z Poslední večeře.

Benedikt XVI. pak mluví o tom, co křesťanskou radost posiluje. Jmenuje liturgii, prohlubování víry, svědectví lásky nebo společenství Církve. Připomíná také, že křesťanská radost může trvat i ve chvílích zkoušek. Jako příklad cituje Pier Giorgia Frassatiho nebo Chiaru Badano, kteří díky víře neztráceli radost ani ve chvílích utrpení a obtíží. Křesťané jsou vskutku šťastní lidé, kteří vědí, že jsou vždy v Božích rukou – píše Benedikt XVI. v letošním poselství ke Světovému dni mládeže..

Celý text poselství Svatého otce mladým je možné nalézt zde .

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.