Schválen text požehnání nenarozeného života

30.3.2012 

Washington. Američtí biskupové vítají schválení formulace požehnání nenarozeného dítěte vatikánskou Kongregací pro bohoslužbu a svátosti, čteme na stránkách Americké biskupské konference (26. března 2012). Vatikánské dikasterium zveřejnilo své schválení o pondělní slavnosti Zvěstování Páně. „Oslovila mne krása tohoto požehnání lidského života v mateřském lůně“, vyjádřil se kardinál Daniel DiNardo, biskup diecéze Galveston-Houston a zároveň předseda pro-life výboru amerických biskupů. „K jeho zveřejnění nemohl být zvolen lepší den než slavnost Zvěstování, kdy si připomínáme Mariino „ano“ Bohu a vtělení dítěte, které spasí svět“.

Text požehnání dětí v mateřském lůně bude vytištěn v angličtině a španělštině a distribuován do severoamerických farností o Svátku matek, tedy druhou květnovou neděli. Požehnání má podpořit rodiče, čekající na narození dítěte, modlitbu farníků za tento vzácný dar a úctu k lidskému životu v rámci společnosti. Může být udíleno v kontextu mše svaté i mimo ni.

Požehnání nenarozeného života vzniklo před čtyřmi lety. Tehdy se biskup Mons. Joseph Kurtz (tehdejší biskup Knoxvillu a nynější arcibiskup Louisville, Kentucky) dotazoval, zda obdobná formulace existuje. Když výbor „Pro život“ Americké biskupské konference žádný takový text nenalezl, sestavil jeho návrh a předal ke schválení nejprve americkému episkopátu a později na vatikánskou Kongregaci pro bohoslužby a svátosti.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.