Benedikt XVI. účastníkům francouzského kongresu o II. vatikánském koncilu

29.3.2012 

Jak zprostředkovat mladé generaci Francouzů nadšení pro II. vatikánský koncil? Takový úkol si vytyčili představitelé všech francouzských diecézí, celkem 2,5 tisíce lidí, kteří se setkali minulý víkend v Lurdech na dvoudenním kongresu u příležitosti 50. výročí koncilu. Do debaty se připojil rovněž Benedikt XVI. Ještě před odletem do Latinské Ameriky nahrál pro účastníky kongresu video-poselství.

„II. vatikánský koncil byl a nadále zůstává skutečným Božím znamením pro naši dobu. Pokud jej dokážeme číst a přijímat v rámci tradice církve a pod vedením magisteria, bude stále větší silou pro budoucnost Církve. Proto bych si také velmi přál, aby toto výročí bylo pro vás a pro celou francouzskou církev příležitostí k duchovní a pastorační obnově. Tak budeme moci lépe poznávat texty, které nám otcové koncilu zanechali a které neztratily nic ze své hodnoty. Obnova v kontinuitě nabývá různé formy. Rok víry, který jsem při té příležitosti vyhlásil pro celou Církev, má učinit naši víru vědomější a vést nás k většímu přilnutí k evangeliu.“

Benedikt XVI. vybídl francouzské katolíky, aby s větší odvahou svědčili o své víře. Má je v tom inspirovat příklad sv. Johanky z Arku, která dokázala vnášet evangelium do nejdramatičtějších chvílí dějin své doby, zdůraznil papež.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.