Kardinál Marx povede Komisi evropských episkopátů

23.3.2012 

Komise biskupských konferencí zemí Evropské unie (COMECE) dnes ukončila své jarní zasedání, na kterém zvolila nového předsedu na příští tři roky. Stává se jím kardinál Reinhard Marx. Arcibiskupa mnichovsko-freisingské diecéze v jeho nové úloze podpoří čtyři místopředsedové: Mons. Gianni Ambrosio (biskup italské diecéze Piacenza-Bobbio), Mons. Virgil Bercea (Biskup rumunské diecéze Oradea Mare), Mons. Piotr Jarecki ( varšavský pomocný biskup) a Mons. Jean Kockerols (pomocný biskup belgické diecéze Brusel-Malines).

Kardinál Marx po své volbě prohlásil: Domnívám se, že Evropská unie má sílu a potenciál na to, aby se vyrovnala s nynější hospodářskou krizí. Globální krize vyžaduje společnou odpověď – požaduje tedy po nás, abychom si opětovně připomněli smysl pro zodpovědnost a vzájemnost. To je předpoklad vyřešení našich společných problémů, neboť žijeme v období, kdy se rozhoduje o budoucnosti Evropy, zdůraznil nový předseda Komise evropských episkopátů.

Dvacet tři představitelé evropských biskupských konferencí se na svém jarním shromáždění – kromě volby nového vedení – zabývali problematikou aktivního stáří a mezigenerační solidarity. Diskuse nad tímto tématem se účastnilo rovněž několik odborníků z Evropské unie, akademického světa a komunity Sant´Egidio.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.