Všechny školy ve Francii dnes měly Den smutku a památky

20.3.2012 

Pro francouzské školy, včetně katolických, byl dnešek dnem smutku a památky obětí včerejšího násilného činu v Toulose. Žáci i vyučující se v jedenáct hodin zastavili na minutu ticha, aby si připomněli židovského učitele náboženství a tři dětí, které včera zastřelil dosud neznámý pachatel. Pravděpodobně se jedná o téhož muže, který před několika dny zabil tři vojáky muslimského vyznání.

Předseda svazu francouzských katolických škol, Eric de Labarre, vyslovil všem zasaženým svou solidaritu. Arcibiskup diecéze Besancan, Mons. André Lacrampe, se dnešního večera účastní smuteční modlitby za oběti v synagoze svého města. Biskup Michel Dubost, který je v rámci Francouzské biskupské konference zodpovědný za mezináboženské vztahy, přislíbil “židovským bratřím svou modlitbu” . “ V takovémto okamžiku musí celá země a všechny náboženské komunity držet pospolu. Co se týká jednoho, zraňuje také druhého. Jedinou odpovědí na tento zločin je naše bratrství”, zdůraznil Mons. Dubost.

Pohřeb čtyř obětí atentátu se uskuteční zítra v Jeruzalémě. Střelba před židovskou školou upozornila na přítomný latentní antesimitismus, který dnešní doba podceňuje, tvrdí pro Vatikánský rozhlas Victor Magiar z římské židovské obce:

Protižidovské předsudky se v průběhu času mění. Jejich dnešní forma je spíše politická než rasistická, jak tomu bylo v minulém století. Pojítkem těchto netolerantních politických a sociálních sil je averze vůči Židům a židovskému státu. Židé jsou nahlíženi jako ohrožující menšina, Izrael jako nebezpečný a rasistický stát. V éře globalizace je soužití a úcta vůči menšinám lakmusovým papírkem našeho stupně civilizovanosti”,

řekl pro Vatikánský rozhlas představitel římské židovské obce a radní pro kulturu v rámci Unie italských židovských obcí, Victor Magiar.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.