Kardinál Tauran pro Al-Džazíru: konflikt civilizací je konfliktem neznalosti

17.3.2012 

Těžko říci, kdo stojí za útoky na křesťany na blízkém východě. Jisté je pouze to, že se stali hlavním cíle agrese – řekl kard. Jean-Louis Tauran v rozhovoru pro arabskou televizi Al-Džazíra. Ve dvacetiminutovém rozhovoru měl šéf Papežské rady pro mezináboženský dialog nelehký úkol. Odpovídal na několik desítek otázek o obtížích ve vztazích mezi křesťany a muslimy, počínaje přednáškou Benedikta XVI. v Řeznu až po situaci ve Svaté zemi.

Kard. Tauran vyjádřil lítost nad tím, že křesťané nejsou na Blízkém východě už vůbec bráni v potaz. Svědčí o tom příklad palestinsko-izraelské negociace. Už léta v nich nefiguruje otázka svatých míst křesťanství, zdůraznil předseda papežské rady pro dialog s nekřesťany a zároveň někdejší šéf vatikánské diplomacie. Vyjádřil přesvědčení, že hlavním problémem ve vzájemných vztazích je dnes neznalost. S tou je možné úspěšně válčit jedině ve škole, zdůraznil kard. Tauran v rozhovoru pro Al-Džazíru.

Mám za to, že budoucnost záleží na školách a univerzitách.. Je nutné vyučovat na nich religionistiku, jak na Východě tak na Západě. U nás to je obtížnější, protože lidé západu jsou nábožensky negramotní, neznají dokonce ani vlastní víru a kulturu. U vás jsou jiné problémy. Například: měl jsem nedávno v ruce oficiální příručku dějepisu jedné blízkovýchodní země. Ukázalo se, že nás ani jednou nenazývá křesťany, ale výlučně heretiky. Tak tomu být nesmí. Křesťané jsou křesťané, nikoli heretici. Je to věc určité poctivosti. A je to velmi důležité, protože společnost se buduje ve školách, tam se formuje způsob uvažování. Právě tam připravujeme svou budoucnost.

- řekl předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog, kard. Jean-Louis Tauran v rozhovoru pro arabskou televizi Al-Džazíra.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.