Ukrajinští biskupové požadují zákon o zákazu potratů

16.3.2012 

„Právo na život počatých, nenarozených dětí by mělo být garantováno zákonem zakazujícím potraty,“ stojí ve společném apelu konference ukrajinských latinských biskupů a synodu řeckokatolických biskupů Ukrajiny. Současný ukrajinský zákoník, nezměněný od dob sovětské nadvlády, dovoluje aborty bez jakýchkoliv omezení do 12. týdne těhotenství. Od roku 2004 je v některých případech potrat povolen až do 24. týdne.

Ukrajinští biskupové ve svém prohlášení mluví o těžkém - nejen morálním - poškození, které aborty způsobily ukrajinské společnosti. „Křesťanská společnost – čteme v prohlášení – má velkou morální zodpovědnosti vůči těm, kdo považují potrat za způsob řešení obtížných situací.“

Biskupové připomínají učení Církve o posvátnosti lidského života, jako Božího daru, od jeho prvopočátku. V celé své historii Církev „vždy považovala ničení lidského života prostřednictvím abortu za hřích srovnatelný s vraždou. Lékařská věda – dodávají biskupové – prokázala, že dítě zabité v mateřském lůně zakouší stejné utrpení jako člověk mučený k smrti. Z hlediska lékařské etiky – zdůrazňuje v závěru společné prohlášení římsko- a řecko-katolických biskupů Ukrajiny – je umělý potrat deformací a profanací povolání lékaře, jehož úkolem je léčit a zachraňovat lidské životy, a nikoliv ničit je přímým zásahem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.