Odpověď FSSPX na návrh Svatého stolce je nedostačující

16.3.2012 

Dnes zveřejnilo tiskové středisko Svatého stolce prohlášení týkající se Bratrstva sv. Pia X., tedy tzv. lefébvristů (FSSPX).
„Na setkání, které se konalo loni 14. září, kardinál Williama Levada, prefekt Kongregace pro nauku víry a předseda komise Ecclesia Dei, předal generálnímu představenému Bratrstva sv. Pia X., mons. Bernardovi Fellayovi, věroučnou preambuli spolu s předběžnou nótou, která je základem k nastolení plného smíření se Svatým stolcem. Ve zmíněné preambuli byly zmíněny některé věroučné principy a kritéria interpretace katolické nauky, jež jsou nezbytná k zachování věrnosti učitelskému úřadu církve a pro „sentire cum Ecclesia“.

Odpověď Bratrstva sv. Pia X. na zmíněnou věroučnou preambuli byla doručena v lednu 2012 a byla Kongregací pro nauku víry podrobena studiu a následně i soudu Svatého otce. S přihlédnutím k rozhodnutí papeže Benedikta XVI. listem, který nese dnešní datum, bylo mons. Fellayovi sděleno zhodnocení jeho odpovědi. V tomto listu se praví, že stanovisko, které vyjádřil, nestačí k překonání věroučných problémů, které jsou základem rozkolu mezi Svatým stolcem a Bratrstvem.

V závěru dnešního setkání, které se konalo ve snaze vyhnout se církevnímu rozštěpení s bolestnými a nevyčíslitelnými důsledky, byl generální představený Kněžského bratrstva sv. Pia X. vyzván, aby se ještě pokusil vyjasnit své stanovisko s cílem odstranit existující rozkol, jak by si přál papež Benedikt XVI.“

Podle Vatican Insider mons. Fellay při dnešním setkání oznámil, že FSSPX do měsíce sdělí svoji odpověď.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.