Karmelitánský teolog o charismatu Díla Mariina

14.3.2012 

Na teologické fakultě Teresianum dnes kard. João Braz de Aviz, prefekt Kongregace pro společnosti zasvěceného života a společnosti apoštolského života představil knihu “Vnější hrad – novost ve spiritualitě Chiary Lubichové” (vydáno nakl. Cittá Nuova, redakce Fabio Ciardi), jejímž autorem je Otec Jesús Castellano Cervera, OCD (1941-2006).
Karmelitánský teolog a poradce několika papežských kongregací ve svém díle mapoval dějiny křesťanské spirituality a zejména její projevy v nových církevních hnutích, včetně Díla Mariina – Hnutí fokoláre. Svazek vychází v italském nakladatelství Nové město jako vzpomínka na Chiaru Lubichovou a byl prezentován v den čtvrtého výročí jejího odchodu.
Knihu uvádí obsáhlá epistolární výměna mezi bosým karmelitánem a zakladatelkou spirituality jednoty. Lze z ní zrekonstruovat duchovní vazby, které podnítily Castellanovo další bádání v v oblasti křesťanské spirituality, avšak také orientovaly jeho kněžský a řeholní život.
Otec Jesús spatřuje ve spiritualitě Chiary Lubichové pokračování velké duchovní církevní tradice, kterou mu zprostředkovaly především spisy sv. Terezie od Ježíše a sv. Jana od Kříže, a zároveň novost a formu, přiměřenou požadavkům dnešní doby a otázkám, kladeným současnými křesťany. Téma jednoty, ústřední postavení Ukřižovaného, mariánská inspirace jsou zároveň prvky tereziánského charismatu, které Lubichová aktualizuje a doplňuje o komunitární aspekt.
Název svazku evokuje dílo sv. Terezie “Hrad v nitru” a zároveň připomíná časté vyjádření Chiary Lubichové o “vnějším hradu”. Pro autora knihy je přínosem Hnutí fokoláre právě integrace “vnitřního hradu” duše do “vnějšího hradu” církve.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.