Papežská rada pro kulturu vypisuje skladatelskou soutěž

12.3.2012 

Papežská rada pro kulturu se vůbec poprvé za svou existenci účastní organizace mezinárodní skladatelské soutěže na dílo soudobé liturgické hudby. Cenu Francesca Sicilianiho, pojmenovanou po italském skladateli (1911-1996) vypisuje společně s vatikánským dikasteriem nadace pro klasickou hudbu v Perugii (Fondazione Perugia Musica Classica) a umbrijská nadace pro duchovní hudbu (Sagra Musicale Umbra). Skladby pro sbor s varhanním doprovodem či bez něj mohou skladatelé všech věkových kategorií a národností předkládat do 20. července tohoto roku. Závazným prvkem je text skladby, kterým bylo – v souvislosti s Rokem víry – zvoleno apoštolské vyznání víry. Tuto volbu komentuje pro Vatikánský rozhlas předseda Papežské rady pro kulturu, kard. Gianfranco Ravasi:

Nabízí možnost velice prosté a střídmé transkripce – tedy posvátné a typické pro jazyk liturgie, a zároveň vyhovuje případnému koncertnímu provedení duchovní hudby, neboť se jedná o posvátný text. Především to však může být text ekumenický, není v něm teologická otázka filioque, tedy Ducha Svatého vycházejícího z Otce i Syna, kterou pravoslavné církve neuznávají. Pokud by se tedy skladatel z křesťanského Východu chtěl ke své skladbě inspirovat tímto textem, můžeme pak jeho dílo nabídnout také zcela odlišnému publiku,

zdůrazňuje kardinál Ravasi a dodává: Skutečná spiritualita a víra ze své přirozenosti předpokládají neustávající schopnost převtělovat se do nových jazyků. Pouhá náboženskost si libuje v zakonzervování a fixních schématech. Platí to i v oblasti hudby, pokračuje kardinál:

Na jedné straně je zapotřebí vrátit se k velké tradici, do níž právem náleží i leckterá menší díla, mimořádně a překvapivě evokující mysterium. Na druhé straně je však zapotřebí nepřetržitě navazovat dialog a mít na zřeteli, že hudba si osvojila vskutku novou gramatiku,

říká předseda Papežské rady pro kulturu. Předložené skladby bude posuzovat mezinárodní porota, v jejímž čele stojí gruzínský skladatel Giya Kancheli. Dalšími členy jsou tři sbormistři (O. Massimo Palombella, vatikánský Sixtinský sbor, Ital Filippo Maria Bressan, sbormistr Akademie sv. Cecílie, a Švéd Gary Graden, sbormistr stockholmského St. Jakob´s Chamber Choir, který bude dirigovat závěrečný koncert tří finalistů 14. září v Perugii), neboť, jak logicky (a optimisticky) dodává jeden z organizátorů, předseda Umbrijské nadace duchovní hudby Alberto Batisti:

Současná sakrální hudba se nemůže obejít bez sboru. Už jenom kvůli snazšímu provedení skladby – v každém kostele je sbor, zatímco ne každý kostel musí nutně mít orchestr.

Nezbývá než doufat, že talentovaní skladatelé svými novými partiturami Creda skutečně vloží kamínek do mozaiky Roku víry, jak znělo přání vyslovené kard. Gianfrancem Ravasim při prezentaci soutěže.

Informace pro případné zájemce o účast ve skladatelské soutěži jsou přístupné v angličtině a italštině na webových stránkách nadace pro klasickou hudbu v perugii pod položkou: Concorso internazionale di composizione per un’opera di musica sacra - PREMIO «Francesco Siciliani».

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.