Kard. Bagnasco poslancům: Skrývat vlastní přesvědčení znamená odsouvat náboženství z veřejného prostoru

10.3.2012 

„Náboženská zkušenost je nezbytnou komponentou lidského života, která potřebuje ve společnosti prostor. Nelze ji odsouvat na okraj a upírat jí význam. Právě to se děje, když kvůli údajné nutnosti skrýváme svou víru a nedáváme najevo vlastní náboženské přesvědčení,“ řekl poslancům italského parlamentu kard. Angelo Bagnasco. Předseda Italské biskupské konference, potvrzený tento týden papežem pro další pětiletý mandát, vystoupil na předvelikonočním setkání s italskými senátory a poslanci na Papežské univerzitě Svatého Kříže.

Kard. Bagnasco zdůraznil, že náboženství je „nezbytným prvkem i v kontextu světského státu, protože je projevem nejhlubší lidské svobody“. Jako takové potřebuje podporu a ochranu ze strany státu. „Opakem tohoto postoje je přitakání formě praktického ateismu. Takový stát zbavuje občany lidství, bere lidem morální a duchovní sílu nezbytnou pro plný lidský rozvoj. Děje se to také tehdy, když se nerespektují sváteční dny, kladou se překážky stavbě míst kultu nebo se zakazují na veřejnosti náboženské symboly,“ řekl kard. Bagnasco.

V promluvě před politiky zmínil také problém poklesu porodnosti, který nazval „demografickou sebevraždou“ národa, a nutnost chránit život nejslabších. Jak dodal, otázky základních práv a hodnoty lidské osoby nelze zpochybňovat ani podřizovat demokratickému hlasování.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.