Svatý stolec mezi potenciálními práči špinavých peněz?

10.3.2012 

Ministerstvo zahraničí Spojených států amerických zařadilo do své výroční zprávy The International Narcotics Control Strategy Report (INCSR) vůbec poprvé Svatý stolec – a to do kategorie států, které mohou budit znepokojení z hlediska praní špinavých peněz či jiných finančních trestných činů, spojených s obchodem s narkotiky. Na stejnou úroveň americká zpráva řadí dalších sedmdesát států, včetně České republiky nebo Slovenska. Jedná se o střední kategorii ze tří, mezi skupinou pouze monitorovaných států a skupinou zemí s velkým rizikem trestných finančních transakcí, kam patří v podstatě všechny velké světové ekonomiky.
Na různé zavádějící mediální komentáře této skutečnosti reagoval vatikánský tiskový mluvčí, O. Federico Lombardi:

„Svatý Stolec figuruje na seznamu poprvé. Vyvolalo to množství dotazů, ale ve skutečnosti by nás to nemělo znepokojovat. Zpráva totiž zároveň upozorňuje, že právě v roce 2011, kterého se raport týká, se Svatý stolec stal aktivním pozorovatelem Moneyvalu (Výboru expertů Rady Evropy pro hodnocení opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu)a tím zahájil svou účast v mezinárodním systému aktivní finanční kontroly v boji proti terorismu a obchodu s narkotiky. Je tedy přirozené, že se nyní, narozdíl od minulosti, na seznamu ocitá.“

Proč se však Svatý stolec vyskytuje v kategorii států, budících obavy z možného praní špinavých peněz?

To, že byl ve zprávě Svatý stolec do této kategorie zařazen, je zcela přirozené. Nacházejí se v ní všechny země procházející dalším hodnocením, které zkoumá, nakolik byly účinné jejich normy přijaté k potírání finanční trestné činnosti. Hodnocení odborníků z Moneyvalu teprve probíhá a bude ještě nějakou dobu trvat. Zpráva se týká loňského stavu a nebere např. v potaz ratifikaci několika mezinárodních úmluv, ke které Svatý stolec přistoupil letos v lednu. Zařazení Svatého stolce do amerického seznamu je tedy spíše dobrou zprávou, neboť potvrzuje skutečné úsilí o maximální transparenci jeho ekonomických i finančních aktivit, uzavírá vatikánský tiskový mluvčí, O. Federico Lombardi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.