Jste nástroji nového setkání člověka s Bohem

9.3.2012 

Kněz reprezentuje Krista, Otcova vyslance, a pokračuje v jeho poslání prostřednictvím „slova“ a „svátostí“, právě v této jednotě těla a duše, znamení a slova – zdůraznil Benedikt XVI. během audience účastníků kurzu o svátosti smíření, který každoročně organizuje Apoštolská pentitenciérie. Papež zdůraznil, že hlásání Božího království a svátosti nemají být nikdy vnímány jako dvě různé věci. Ježíšovo hlásání totiž nebylo pouhým mluvením, nýbrž zahrnovalo také jeho jednání, znamení a zázraky, až po jeho sebedarování.

Benedikt XVI. se připojil k apelu svého předchůdce, bl. Jana Pavla II., který v apoštolském listu Novo Millennio ineunte vybízel k nové odvaze a k návratu ke svátosti smíření v křesťanské komunitě. Jak napsal blahoslavený papež, člověk dneška potřebuje spatřit Kristovu tvář jako mysterium pietatis, jako tvář toho, v němž Bůh ukazuje své slitovné srdce a plně nás smiřuje se sebou samým.

Budete nebo již jste nástroji vždy nového setkání mezi Bohem a lidmi – pokračoval Svatý otec v promluvě ke kněžím a jáhnům, kteří se kurzu účastnili.

„Budete spolupracovníky a protagonisty tolika „nových začátků“, kolik bude vašich penitentů. Mějte na paměti, že skutečný význam každé „novosti“ nespočívá ani tak v opuštění či odstranění minulosti, jako v přijetí Krista a v otevřenosti k jeho Přítomnosti, která je vždy nová a vždy schopná proměnit i osvítit všechny stinné stránky a otvírat neustále nové horizonty.“

Nová evangelizace začíná také od zpovědnice, zdůraznil Benedikt XVI. v závěru promluvy pro účastniky kurzu o svátosti smíření, který v minulých dnech pořádala Apoštolská penitenciérie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.