V Polsku přibývá praktikujících katolíků

28.4.2004 

V Polsku narůstá počet hluboce věřících a systematicky praktikujících lidí. Vyplývá to z průzkumu provedeného statistickým úřadem katolické církve, který byl včera zveřejněn v sekretariátu Polské biskupské konference. Rozsáhlý dokument s názvem ?Katolická církev na počátku třetího tisíciletí v názorech Poláků? představuje postoje polské veřejnosti k víře, církvi a k náboženským otázkám. Z průzkumu vyplynulo, že 87% dotázaných věří, že Kristus je přítomen ve své církvi. Oproti tomu pokulhává přijetí morálních norem, zejména v oblasti sexuálního života. Například proti užívání antikoncepce nic nemá 48,1% respondentů, to je zhruba stejně jako před 10-ti lety, se sexuálním životem před církevním sňatkem souhlasí více než 40% dotázaných. Daleko méně Poláků akceptuje manželskou zradu (5,1%), interrupci (10, 7%) a eutanázii (11,7%).

Autoři průzkumu se dotazovali také na pozitivní a negativní charakteristiky kněží, s nimiž se respondenti setkali. Mezi pozitivními se nejčastěji objevila komunikativnost, umění naslouchat, poctivost, upřímnost a spravedlnost. Oproti tomu jako negativní byly uváděny materialismus, rozhazovačnost a pýcha.

Ze zprávy vyplývá, že od roku 1991 do roku 2002 vzrostl počet systematicky praktikujících katolíků z 52,4% na 58%. Více než 80% Poláků přistupuje alespoň jednou za rok ke svátosti smíření.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.