Eucharistie vytváří communio

8.3.2012 

Vatikán/Dublin. Tři měsíce dělí irskou i světovou církev od možnosti, jak učinit z eucharistie střed svého života. Tématem Mezinárodního eucharistického kongresu, který se bude konat v irském hlavním městě od 10. do 17. června, je : “Eucharistie, společenství s Kristem a mezi sebou”. Vatikánské nakladatelství LED (Libreria Editrice Vaticana) v tomto týdnu vydalo svazek, mapující historii eucharistických kongresů (její titul zní: “Večeře Páně – lůno církve. Na cestě k padesátému eucharistickému kongresu v Dublinu” a je odvozen z homilie Benedikta XVI. na posledním Mezinárodním eucharistickém kongresu v Quebecku roku 2008).

Mons. Piero Marini, předseda Papežského výboru pro přípravu Mezinárodních eucharistických kongresů, při prezentaci knihy pro Vatikánský rozhlas uvedl:

“V Dublinu bychom se měli naučit, že eucharistie je vytváření společenství, které vychází z našeho společenství s Kristem. Být křesťany neznamená pouze otevřít ústa a přijmout hostii. Pán k nám přichází ve svatém přijímání, aby proměnil náš život a učinil z něj společenství – communio – s druhými. Pána, kterého jsme přijali, můžeme rozpoznat ve tvářích trpících bratří, či v jiných civilizacích, kde nacházíme netoleranci a pozitivně svědčíme o dialogu. Téma kongresu jej samozřejmě přesahuje – je základem, spojujícím všechny dokumenty II. Vatikánského koncilu,

říká Mons. Marini.

Eucharistický kongres pro irskou církev znamená důležitou etapu na cestě obnovy a pokání po vážné krizi sexuálních deliktů. Sekretář irského přípavného výboru, O. Kevin Doran, k tomu dodává:

“Jsme si vědomi nutnosti obnovy – nikoliv ve smyslu restrukturalizace, nýbrž ve smyslu obnovy srdce. Program kongresu je orientován tímto směrem. Mnozí poutníci přijedou ze zemí, kam přinesli evangelium Irové. Nyní přicházejí k nám, se svou neokoralou vírou, v okamžiku, kdy my jsme – spolu s mnoha dalšími evropskými zeměmi – unaveni a máme zapotřebí tohoto jejich proudění víry. My je přijímáme a hostíme, ale oni nám přinášejí své dary.”

V duchu příprav na Eucharistický kongres se ponese i blížící se národní svátek sv. Patrika. Přípravný výbor kongresu ohlásil na 17. březen iniciativu nazvanou “Ring for Renewal” (“Zvony obnovy”), která rozezní na dvě minuty v poledne a v šest hodin večer zvony všech kostelů a katedrál zeleného ostrova na znamení obnovy a přípravy na červnové setkání. O. Doran to komentuje : Zveme věřící, ať již jsou kdekoliv, aby si našli chvíli v denním shonu a dovolili znějícím zvonům promluvit ke svému srdci”.

Symbolem dublinského setkání je právě kongresový zvon, který již rok putuje šestadvaceti irskými diecézemi – darovaly jej irské dominikánky a dosud jej nechalo rozeznít na milion věřích.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.