Na Benedikta XVI. čeká sto milionů věřících

8.3.2012 

Již za dva týdny by měla začít XXIII. zahraniční apoštolská cesta Benedikta XVI., která jej zavede do Latinské Ameriky. Mediálním světem víří polemiky, zda se Petrův nástupce při této příležitosti setká s kubánskými disidenty, či komunistickým vůdcem Fidelem Castrem, nebo zda přijme některé z obětí sexuálních deliktů O. Marciala Maciela Degollada, zakladatele Kongregace Kristových Legionářů. Jistý je fakt, že na Svatého otce v Mexiku a Kubě čeká více než sto milionů věřících – pouze na území Mexika bydlí necelých 9% světové katolické populace, tedy o něco málo více než 96 milionů věřících. Na Kubě katolíci představují téměř 60 % ostrovního obyvatelstva, tedy skoro 6 milionů.

Papež příjíždí na Kubu ve chvíli Boží milosti, říká v rozhovoru pro papežskou nadaci “Pomoc trpící církvi” sekretář tamní biskupské konference Mons.José Félix Pérez Riera. Před čtyřmi sty lety se kubánským rybářům zjevila Panna Maria, Virgen de la Caridad, do jejíž svatyně v Cobre na východním cípu ostrova rovněž povedou kroky Svatého otce. Cachita, jak je Kristova Matka obyvateli ostrova láskyplně nazývána, byla hvězdou evangelizace Latinské Ameriky, vysvětluje Mons. Pérez. Není tedy náhodou, že mottem mariánského jubilejního roku jsou právě slova “ Jesus por Maria” – “Skrze Marii k Ježíši”.

Po 14 letech od apoštolské cesty bl. Jana Pavla II. doznala situace v Kubánské republice podstatných změn, pokračuje Mons. Pérez a vzpomíná na tehdejší první svobodné slavení eucharistie na Revolučním náměstí v Havaně. Lidé poprvé hovořili otevřeně o Kristu a vyjadřovali svou víru s radostí a veselím, které je tolik typické pro náš národ, dodává sekretář kubánských biskupů.

Dnešní vláda Raula Castra umožnila Kubě jistou otevřenost, avšak stále ještě nepostačující, jak vzhledem k okolnímu světu, tak vůči Kubáncům samým. Hospodářské embargo, které místní episkopát opakovaně označil za nepřijatelné, zůstává nepřekonatelnou překážkou. Kubánská církev se musí vyrovnávat s rostoucím ateismem a materialismem, říká Mons. Pérez. Právě proto doufáme, že papež přiveze na ostrov onu lásku vnímanou jako teologální ctnost a nutnou pro pokoj a smíření na Kubě. Jedna návštěva hlavy katolické církve nemůže bezprostředně změnit vztahy Kuby a Svatého stolce, avšak zajisté přispěje ke zlepšení komunikace mezi kubánským režimem a pastýři místní církve, uzavírá sekretář Kubánské biskupské konference.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.