Anglikánský sbor ve Vatikánu

6.3.2012 

Světově proslulý sbor londýnského Westminsterského opatství vystoupí na pozvání Svatého stolce v bazilice sv. Petra společně se Sixtínským chrámovým sborem při liturgické slavnosti svatých Petra a Pavla, patronů římské církve. Díky této významné ekumenické iniciativě tak poprvé za pět set let své existence spojí papežský sbor své síly s pěveckým tělesem anglikánské církve. Pozvání do Říma souvisí s návštěvou Svatého otce v Anglii před necelými dvěma lety. Benedikt XVI. se při ní ve Westminsterském opatství modlil u hrobu sv. Eduarda Vyznavače společně s anglikánským primasem Rowanem Williamsem.
Oficiální titul londýnského opatství zní Kolegiátní chrám sv. Petra ve Westminsteru – při červnové slavnosti ve Vatikánu budou tedy oba sbor zpívat k poctě svého patrona. Mužské i chlapecké sbory doprovodí jak liturgii nešpor v bazilice sv. Pavla za hradbami 28. června, tak mši svatou celebrovanou Svatým otcem ve Vatikánské bazilice 29. června dopoledne. Sakrální zpěv se bude opírat o římskou polyfonní tradici skladatelů Pergolesiho a Perosiho, avšak v úvodu a závěru obou liturgií westminsterský sbor připojí skladby anglického sborové tradice, včetně anglikánských chorálních děl.
Sbor Westminsterského opatství, který tvoří dvanáct profesionálních mužských hlasů – známých jako Lay Vicars – a dvacetičlenný chlapecký sbor, během svého pobytu v Itálii vystoupí na několika koncertech v římských chrámech a doprovodí liturgii v benediktinském opatství Monte Cassino. Návštěvě anglikánského sboru bude předcházet tournée Sixtínského sboru do Londýna. Papežský sbor zde vystoupí 6. května na koncertu pro širokou veřejnost ve Westminsterské katedrále. Westminsterský arcibiskup, mons. Vincenc Nichols, k tomu poznamenal: Toto ekumenické gesto Svatého stolce je skutečně velkorysé a vyjadřuje vzájemné ohodnocení hudebních a duchovních tradic. Sixtínský sbor bude v naší zemi zpívat vůbec poprvé – koncert 6. května tedy bude historickou událostí.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.