Mezinárodní eucharistický kongres bude mít i zvláštní program pro mládež

5.3.2012 

Myslím si, že mladí lidé přijedou, když zjistí, že tato událost může být pro jejich život rozhodující a může jej i změnit, říká mladý Belgičan Francois-David Freschi. A nemíní tím Světové dny mládeže, nýbrž jedno z nejstarších katolických shromáždění – Mezinárodní eucharistický kongres, který bude v červnu (10.-17.6.) hostit irské hlavní město.

Poprvé v dějinách eucharistických kongresů, které čítají již padesát let, bude v Dublinu probíhat paralelní program pro mládež, nejambicióznější z mládežnických projektů irské církve, jak jej definovali irští biskupové. Podle arcibiskupa Diarmuida Martina je „roztržka mezi mládeží a církví“ současnou největší irskou pastorační výzvou.

Program tvoří katecheze, work shopy, sdílení, svědectví, liturgie a zároveň i divadlo, či koncerty. Budeme se modlit s bratřími s komunity Taizé, jeden večer bude věnován smíření, další eucharistické adoraci. Chceme ukázat, že mladí lidé jsou součástí církve a že jejich role je důležitá...

vysvětluje organizátor Francois-David Freschi. Dublinský program pro mladé se obrací k lidem, kteří se cítí od církve vzdáleni, a povedou jej aktivní animátoři z farností. Je pojmenován pro mladé italské blahoslavené, Kláře Luce Badano, která byla zvolena jeho patronkou. Jsou zváni mladí lidé z celé Evropy – poutníky, kteří by si z finančních důvodu nemohli sedmidenní pobyt dovolit, jsou ochotny přijmout dublinské rodiny. K účasti je nutná registrace na internetových stránkách kongresu www.iec2012.ie.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.