Začal beatifikační proces o. Luigiho Giussaniho

5.3.2012 

Kardinál Tarcisio Bertone včera večer celebroval v bazilice sv. Petra mši sv. pro členy hnutí Comunione e Liberazione. Jeho zakladatel, O. Luigi Giussani, zemřel právě před sedmi lety. Učastníci bohoslužby si rovněž připomněli třicáté výročí schválení tohoto hnutí papežem bl. Janem Pavlem II. Ve své homilii kardinál Bertone mimo jiné řekl

Tato eucharistická slavnost je také výrazem radosti nad prvními kroky, které byly v těchto dnech vykonány pro zahájení beatifikačního a kanonizačního procesu vašeho zakladatele. Otec Giussanni byl prorokem nepotlačitelné touhy dnešního člověka po setkání s Bohem, s Ježíšem, s církví, která je místem setkání křesťanů putujících do nitra pravého života.

Otec Giussani přesvědčil množství lidí, a zejména mladé, aby učinili z Krista střed svého života, pokračoval vatikánský státní sekretář. Tuto zkušenost včleňoval do života církve, kterou miloval bezpodmínečnou a poslušnou láskou, jak zdůraznil tehdejší kardinál Joseph Ratzinger při promluvě v den jeho pohřbu:

Kristus a církev – to je syntéza jeho života a apoštolátu. Aniž by odděloval jedno od druhého, šířil kolem sebe pravou lásku k Pánu a k několika papežům, které osobně znal.

řekl při včerejší liturgii ve Vatikánské bazilice kardinál Bertone. Otevření beatifikační procesu zakladatele hnutí Comunione e Liberazione ohlásil před deseti dny v Miláně jeho dnešní předseda, O. Julian Carron, který k tomu pro Vatikánský rozhlas uvedl:

Pro naše hnutí je to především okamžik velké radosti i další zodpovědnosti v rozpoznání Božího působení v postavě Otce Giussaniho. V historicky trýznivém okamžiku podal svědectví o tom, že Ježíš polidšťuje každý aspekt našeho života, pokud se jím necháme utvářet a následujeme-li Ho, necháme-li se strhnout vítěznou přitažlivostí křesťanství,

komentoval zahájení diecézního beatifikačního procesu O. Luigiho Giussaniho jeho nástupce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.