Benedikt XVI.: V modlitbě potkáváme Pána nikoli jako ideu či mravní pokyn, nýbrž jako Osobu

4.3.2012 

Dnes dopoledne Benedikt XVI. navštívil římskou čtvrť Torrino, kde v kostele sv. Jana Křtitele de La Salle sloužil pro tamější farní společenství mši svatou. Svatému otci se dostalo vřelého přijetí od několika tisíc zdejších farníků, zvláště mladých rodin a dětí. Nový kostel vysvěcený před dvěma roky samozřejmě nestačil pojmout všechny příchozí. Většina z nich se tak nedělní papežské bohoslužby účastnila na prostranství před kostelem.
Benedikt XVI. ve své homilii podal nejprve výklad jednotlivých liturgických čtení a mimo jiné pak poznamenal:

Když jsem dnes přicházel mezi vás, všimnul jsem si zvláštního umístění tohoto kostela, který stojí na nejvýše položeném místě této čtvrti a vedle něhož se jako prst či šíp ukazující k nebi tyčí vznosná zvonice. Domnívám se, že je to důležitý ukazatel. Stejně jako tři apoštolové v dnešním evangeliu, potřebujeme také my vystoupit na horu proměnění, aby se nám dostalo Božího světla a naše tváře byly osvíceny Jeho Tváří. V individuální i společné modlitbě potkáváme Pána nikoli jako ideu či mravní pokyn, nýbrž jako Osobu, která s námi chce navázat vztah, chce být přítelem, obnovit náš život a připodobnit jej Svému životu. A toto setkání není jenom individuální událostí. Tento váš kostel stojící na nejvyšším místě zdejší čtvrti vám připomíná, že evangelium musí být sdíleno a předáváno všem. Nečekejme, až přijdou jiní, aby nám přinesli jiná poselství, která nevedou k pravému životu. Vy sami se staňte Kristovými misionáři mezi bratry tam, kde žijí, pracují, studují nebo tráví volný čas.

Vím o mnoha důležitých dílech evangelizace, která uskutečňujete, zejména v oratoři zvané „Stella polare“ a těší mne, že jsem také dostal darem tričko této oratoře, kde je díky kompetentním a velkorysým dobrovolníkům a se zapojením rodin dána mládeži možnost shromažďovat se na sportovních, ale i kulturních akcích s pomocí hudby a umění, a kde se především vychovává ke vztahu s Bohem, ke křesťanským hodnotám a ke stále vědomější účasti na slavení nedělení eucharistie.

Mám radost, že se během posledních let postupně rozvíjí, zraje a upevňuje smysl pro příslušnost k farnímu společenství. Víru je třeba žít společně a farnost je místem, kde si můžeme tuto víru osvojovat a žít jako církev. Rád bych vás povzbudil také k pastorační spoluzodpovědnosti v perspektivě autentického společenství mezi jednotlivými skupinami, které jsou povolány kráčet společně, žít komplementaritu v různosti a dosvědčovat, že jsme církev, rodina Boží. Vím o nasazení, které věnujete dětem a mládeži při přípravě na udělování svátostí křesťanského života. Chystaný „Rok víry“ kéž je také pro tuto farnost vhodnou příležitostí k růstu a upevňování katecheze velkých pravd křesťanské víry, aby tak celá čtvrť mohla poznat a prohloubit církevní Krédo a překonat onen „náboženský analfabetismus“, který je jedním z největších problémů naší doby.

Řekl mino jiné Svatý otec v dnešní homilii v kostele sv. Jana Křtitele de La Salle v římské čtvrti Torrino.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.