Benedikt XVI.: Jsme v temném tunelu, vírá nám dává vidět světlo na jeho konci

3.3.2012 

Benedikt XVI. skončil dnes spolu se členy římské kurie týden duchovních cvičení, při kterých je doprovázel konžský kardinál Laurent Mosengwo Pasinya. Jak bývá zvykem, ujal se na závěr exercicií slova Svatý otec, aby krátce shrnul některé ze svých dojmů. Benedikt XVI. nejprve poděkoval kardinálovi Pasinyovi za doprovázení konané s velkou exegetickou kompetencí, duchovní i pastorační zkušeností. „Doprovázel vždy s pohledem upřeným k Bohu, a právě tímto pohledem k Bohu, řekl papež, jsme se učili lásce a víře, která vytváří společenství.“

Byl jsem obzvláště osloven historkou, ve které jste, mluvil o jednom příteli, který se ocitl v kómatu a měl dojem, že je v temném tunelu, na jehož konci viděl trochu světla a slyšel vzdálenou hudbu. Domnívám se, že je to jakési podobenství našeho života. Často se nacházíme v temném tunelu uprostřed noci, ale víra nám dává vidět světlo a slyšet hudbu, vnímat krásu Boha, nebe i země, Stvořitele i stvoření; a tak je pravdou, že spe sumus salvati – jsme spaseni naději (srov. Řím 8,24).

„Pane kardinále, byli jsme utvrzeni ve víře, naději a lásce. Děkujeme Vám,“ řekl Benedikt XVI. dnes dopoledne v kapli Redemptoris Mater na závěr letošních duchovních cvičení.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.